Duivelshoek.be

Vuurkruislaan

De Vuurkruislaan bevindt zich in het zuiden van de wijk, en loopt van het Heldenplein en de Lode Brionstraat tot de Krijgslaan.

De straat werd geopend op 1 oktober 1962. De naam werd geïnspireerd door het aangrenzende Heldenplein, wat verwijst naar de Wilrijkse gesneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. Een "vuurkruis" is een militaire medaille bestaande uit een rechthoekig kruis met de afbeelding van een verlaten slagveld, een helm, een lauwertak en een zon die met haar stralen tussen de wolken uitkomt. De medaille werd ingesteld op 6 februari 1934, en werd uitgereikt aan alle soldaten die in de Eerste Wereldoorlog aan het front onder vuur (oftewel in de "vuurlinie" gelegen hadden, en hiervoor de vuurkaart hadden ontvangen.

Reeds in 1929 waren er plannen om deze straat aan te leggen, maar het zou nog meer dan 30 jaar duren voor dit daadwerkelijk gebeurde. Het was de bedoeling dat de Vuurkruislaan een verbindingstraat zou worden tussen de Oudestraat en Krijgslaan, parallel lopend met de Gallaitlaan, maar deze plannen werden gewijzigd door de latere bouw van Dienstencentrum Oversnes.

Bronnen: