Duivelshoek.be

Kleinesteenweg

De Kleinesteenweg is een grensstraat van Duivelshoek ten noorden van de wijk. De Vuurmolenstraat vertrekt hier, alsook de wandelweg Neerbiest. Op sommige kaarten, zoals Google Maps, wordt de straatnaam ook in twee woorden geschreven als "Kleine Steenweg"

De Kleinesteenweg dateert van 1809 en vormt een verbinding tusssen de Bist en de Boomsesteenweg. Voordien werd er in de volksmond naar verwezen als "Varkensmarkt", omdat hier de varkens werden gekeurd tijdens de jaarmarkt. In 1844 werd er gesproken over "Steenwegsken". De steenweg werd "Kleine" Steenweg genoemd om een onderscheid te maken met de "Grote" Steenweg, oftewel de Boomsesteenweg.

Op de hoek van de Kleinesteenweg met de Koningin Elisabethstraat werden er op 5 juni 2015 tijdens bouwwerken maar liefst vijf molenstenen opgegraven, onder wat voordien de locatie was van Aldi en dierenspeciaalzaak Tom & Co. In 2017 en 2018 werd de Kleinesteenweg grondig heraangelegd. Hiervoor dienden er huizen te worden onteigend en afgebroken, zoals ook dat van beenhouwerij Van Meerbergen, na een jarenlang dispuut.

Bronnen:

De Varkensmarkt of "Verkensmarkt" aan de Kleinesteenweg (foto Zo was... Wilrijk)