Duivelshoek.be

Boeksveldplein

Het Boeksveldplein bevindt zich in het zuidelijke gedeelte van de wijk, en loopt van de Gallaitlaan tot de Uitspanningstraat. De Eenheidstraat komt er eveneens op uit.

Het Boeksveldplein heeft, samen met de Boeksveldstraat, allicht haar naam te danken aan Boeksveld, één van de veldcomplexen die de Bist omringden nadat de Franken er zich gevestigd hadden. De naam Boeksveld is wellicht afkomstig van de Boc of de Boch, een rijke familie die in de 13de en 14de eeuw in het Antwerpse woonde en schenkingen deed aan o.a. de St-Michielsabdij, die eigenaar was van verschillende grondgebieden in Wilrijk. In 1417 werd er verwezen naar Box Velt, waarna de naam vervormde naar Bocxvelt (1451), Bocxvelde (1463), Bocxvelt (1565), Boexvelt (1568), Bocxvelt (1575), Boecxvelt (1596), Boeckxveldt (1641) Boeckx veld (1865) en Boeks Velden (1883).

Deze zogenaamde "tuinwijk" wordt, samen met de omliggende Boeksveldstraat, Gallaitlaan, Eenheidstraat en Uitspanningstraat, gekenmerkt door de sociale woningen gebouwd in de jaren 1920 als gevolg van de woningnood in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. Er waren immers veel woningen vernield of beschadigd door de oorlog, en om de overbevolking van stedelijke arbeidswijken in te perken, kwam men op het idee van "tuinwijken" in een gezonde en groene omgeving. De bouw van deze woningen werd vanaf 1923 gerealiseerd door de "huurderscooperatief Eenheid", waar de Eenheidstraat naar vernoemd is.

Het Boeksveldplein werd geopend op 24 november 1927. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Wilrijk gebombardeerd door vliegende bommen van het Duitse leger, en in 1944 legde een V-bom acht huizen op het Boeksveldplein in puin. De vernielde huizen werden vervangen door een modern appartementsgebouw. Later werden er nog meer woonblokken bijgebouwd. Er bevinden zich twee gedenkplaten ter herdenking aan de inhuldiging van de woonwijk, en aan de bominslag. In 1988 begon de organisatie van de jaarlijkse Eenheidsfeesten op het Boeksveldplein.

Bronnen:

Hoeve aan het "Boecxveldt" in 1641 (Prims, Geschiedenis van Wilrijk, 1952, p. 234).
Het Boeksveldplein in 1925 (foto Zo was... Wilrijk).
Feestelijkheden op het Boeksveldplein n.a.v. het 10-jarig bestaan van de Huurderskoöperatief Eenheid in 1932 (foto AMSAB).
Tuinhuisjes van de Uitspanningstraat en het Boeksveldplein in 1950 (foto AMSAB).
Wooncomplex met 24 appartementen aan de Uitspanningstraat en het Boeksveldplein in 1950 (foto AMSAB).